Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Vogelgriep

Vogelgriep is ook bekend als aviaire influenza. Dit zijn verschillende soorten griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor (wilde) vogels. Vogelgriep bij wilde vogels komt vooral voor bij watervogels zoals eenden.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel of ander dier vind?

Vind je een dode vogel of ander dood dier? Dan is het belangrijk dat je het dier niet aanraakt. Ligt het dier buiten jouw eigen tuin of balkon? Laat het dode dier dan opruimen door je gemeente.  

  • In Rotterdam kun je hiervoor 14 010 bellen of een melding doen in de MeldR app. 
  • Woon je buiten Rotterdam? Kijk dan bij jouw gemeente waar jij een melding kunt doen. 

Het is belangrijk om een melding te doen, zodat het dier wordt opgeruimd. En bijvoorbeeld katten en honden het dier niet opeten en er ziek van worden. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee, zoals kippen of kalkoenen. De ziekte komt ook voor bij (wilde) vogelsoorten, zoals eenden, duiven, kokmeeuwen of zwanen. Vogelgriep komt steeds vaker over de hele wereld voor, ook in Nederland. Er zijn twee vormen: een waar vogels niet ziek van worden (laag-pathogene). En een die dodelijk is voor vogels (hoog-pathogene, zoals H5N1). Vogelgriep wordt van dier op dier overgedragen door contact met besmet speeksel, neusafscheidingen of poep. 

Kunnen mensen vogelgriep krijgen?

Vogelgriep bij mensen komt bijna niet voor. Alleen door direct contact met besmette dieren kun je vogelgriep krijgen. Meestal zijn dit mensen die de dieren verzorgen of mensen die dode vogels opruimen. Raak je besmet, dan merk je dat binnen 14 dagen na het laatste contact met zieke dieren. De klachten zijn vaak niet ernstig en zijn vergelijkbaar met de klachten bij een gewone griep. Zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten of een ontstoken oog.

Veelgestelde vragen over vogelgriep

Meer informatie