Onderzoek
De GGD Rotterdam-Rijnmond doet al 20 jaar wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld naar de gezondheid van de inwoners in de 13 gemeenten van regio Rotterdam-Rijnmond, naar infectieziekten en soa.
Gezondheid in kaart
Benieuwd hoe het gaat met de gezondheid van iedereen in de 13 gemeenten van regio Rotterdam-Rijnmond? Dat vind je op Gezondheid in Kaart.
Wetenschappelijk, maar praktijkgericht onderzoek
De GGD Rotterdam-Rijnmond doet al 20 jaar wetenschappelijk onderzoek. Vooral op het gebied van infectieziektebestrijding waaronder ook soa's. Om infectieziekten effectief te kunnen blijven bestrijden, is namelijk steeds weer nieuwe kennis nodig. Bijvoorbeeld over risicofactoren, transmissiepatronen en effectieve preventie- en bestrijdingsmaatregelen.
Het voordeel van de GGD is dat wij deze onderzoeksresultaten snel kunnen toepassen in onze werkzaamheden. Dat maakt de GGD een uniek kennisinstituut. Een plek waar onderzoek, praktijk en beleid samenkomen.
Het onderzoeksteam
Bij GGD Rotterdam-Rijnmond hebben we een onderzoeksgroep, met daarin verschillende expertises. Denk aan surveillance, epidemiologisch onderzoek, microbiologisch onderzoek, uitbraakonderzoek, klinisch onderzoek en gedragsonderzoek. Deze zijn allemaal op hun eigen manier belangrijk voor de preventie en bestrijding van infectieziekten in de publieke gezondheid.
De onderzoeksgroep bestaat uit senior (arts)onderzoekers, PhD-studenten, infectieziekten-epidemiologen, junior onderzoekers en een onderzoeksassistent.
Andere soorten onderzoek, zoals gezondheidszorg onderzoek, modelstudies, en (meta)genomisch onderzoek, doen we in samenwerking met partners. Denk aan het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit Rotterdam, het RIVM, en GGD GHOR NL.
CEPHIR staat voor ‘Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area’. Het is de academische werkplaats publieke gezondheid op het gebied van infectieziekten voor de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Zeeland en Zuid-Holland Zuid. Tot 2023 stond dit bekend als Huisman Onderzoekscentrum.
Doel van CEPHIR is het terugdringen van gezondheidsachterstanden in Rotterdam en in de regio. Dat zijn vooral achterstanden als gevolg van grote stadsproblematiek. Dit doel wordt nagestreefd door een onderzoeks- en onderwijsprogramma. Dit brengt praktijk, beleid, bestuur en onderzoek in de publieke gezondheid met elkaar in verbinding.
Binnen CEPHIR Infectieziekten werken de GGD Rotterdam-Rijnmond en de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC samen aan onderzoeksprojecten; met name in promotietrajecten. Daarbij staat het perspectief van de publieke gezondheid centraal. Er is ook een nauwe samenwerking met de afdelingen Viroscience, Huisartsgeneeskunde, en Medische Microbiologie & Infectieziekten van het Erasmus MC. Daarnaast zijn er sterke banden met het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC) en het Infectiepreventie en Antimicrobiële Resistentie Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland (IP & AMR Zorgnetwerk ZWN). En er wordt regelmatig samengewerkt met andere GGD’en en het RIVM.
Sinds 2023 krijgt CEPHIR Infectieziekten een sterke impuls voor het aanstellen van promovendi en junior onderzoekers vanuit het programma Versterking Infectieziektebestrijding en Pandemische paraatheid GGD’en (VIP) van de overheid. Inmiddels zijn meerdere promovendi en overige onderzoekers met deze gelden aangesteld.
CEPHIR Infectieziekten maakt deel uit van CAPI, het Consortium van Academische werkplaatsen Publieke gezondheid Infectieziekten. Het doel van CAPI is het genereren en toepassen van wetenschappelijke kennis binnen GGD’en, zodat ze nog meer evidence-based infectieziekten kunnen bestrijden en beleid maken, in een continu veranderende wereld
Lopende onderzoeken
De GGD Rotterdam-Rijnmond brengt de gezondheid van de bevolking van 13 gemeenten in kaart. Dit doen wij met een vragenlijstonderzoek onder verschillende leeftijdsgroepen.
Kijk voor meer informatie over de onderzoeken op onze webpagina Gezondheidsmonitor.
Jaarcijfers
Het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland (RCSG zZH) publiceert jaarlijks haar regiocijfers. Elk jaar brengt het Centrum Seksuele Gezondheid een rapport uit over de cijfers van dat jaar. In dit rapport is te vinden:
- hoeveel mensen er op consult bij de poli zijn geweest
- hoeveel soa’s er zijn gevonden
- bij welke risicogroepen de soa's werden gevonden
Seks onder je 25e
Seks onder je 25e is een onderzoek dat één keer in de 5 jaar wordt gedaan door Rutgers en Soa Aids NL in samenwerking met alle GGD'en. GGD Rotterdam-Rijnmond publiceerde een aanvullend rapport waarin specifiek wordt ingegaan op de regio Rotterdam-Rijnmond.
Ook op milieugebied doet de GGD onderzoek. We vragen bijvoorbeeld hoe mensen hun omgeving ervaren, wat men van het groen vindt en of zij last hebben van bijvoorbeeld geluid of geur. Verder houdt de GGD bij hoe het is met de luchtkwaliteit en met hitte in de zomer.
Generation R. Link opent een externe pagina onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. Ze worden gevolgd vanaf de vroege zwangerschap.
De 10.000 Rotterdamse kinderen die deelnemen aan Generation R worden tot hun jong volwassenheid gevolgd. Dit gebeurt door het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in samenwerking met GGD Rotterdam-Rijnmond.
Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet. Generation R onderzoekt factoren die deze ontwikkeling kunnen bevorderen. Hiermee levert Generation R een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en zorg voor alle kinderen en ouders in Nederland.