Vaccinaties & infectieziekten
In de wereld om ons heen zijn bacteriën en virussen. Soms worden we daar ziek van. Dat heet dan een infectieziekte. Je kunt infectieziekten aan andere mensen geven, bijvoorbeeld door niezen, hoesten of seksueel contact. Je kunt ook een infectieziekte krijgen door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water. Of door contact met dieren. Bekijk hieronder de infectieziekten en hoe je je ertegen kunt beschermen.
Contact
Heb je vragen over infectieziekten? Dan kun je ons bellen op 010 - 433 99 66
(ma - vr: 8.30 tot 17.00 uur).
Vaccinaties
Je kunt jezelf tegen sommige infectieziekten beschermen met een vaccinatie. Dat is een prik waarbij je verzwakte of kleine deeltjes van virussen of bacteriën in je lichaam krijgt gespoten. Je lichaam leert hierdoor hoe ze tegen de ziekte kan vechten en maakt antistoffen aan. Als je na je vaccinatie besmet raakt met het virus, dan herkent je lichaam deze en kan het meteen de juiste antistoffen maken. Zo word je niet of veel minder ziek.
Er zijn vaccinaties tegen ziekten als mazelen, hepatitis B en kinkhoest. Kijk hieronder bij de infectieziektes of er een vaccinatie tegen is. Of hoe je jezelf op een andere manier kunt beschermen.
Je wordt van een vaccinatie niet ziek, maar kan soms wel last hebben van bijwerkingen. Denk aan een pijnlijke arm of koorts. Deze klachten verdwijnen vaak na 1 of 2 dagen.
Vertel ons van tevoren dat je het spannend vindt om je te laten prikken. Je kunt ook iemand meenemen. Die persoon mag overal bij zijn: ook als je de prik krijgt. Een medewerker neemt jullie dan mee naar een rustige plek binnen de priklocatie.
We kunnen je, als je dat fijner vindt, ook prikken als je ligt. Hiermee kan de angst om flauw te vallen minder worden. Je ontvangt de prik in een aparte ruimte met veel privacy. Van een arts of verpleegkundige met veel ervaring. De medewerker neemt de tijd om jou gerust te stellen. En je kunt dan ook al je vragen stellen over de prik. Na de prik kun je nog even blijven liggen in dezelfde ruimte.
Hieronder geven we je wat tips die je kunnen helpen om beter om te gaan met je prikangst.
- Rust goed uit, en eet en drink voldoende voordat je de priklocatie bezoekt.
Je lichaam heeft die energie nodig om beter met angst om te gaan. - Vertel onze medewerkers dat je het spannend vindt. Dan nemen we de tijd voor je.
Voor je prikangst uitkomen is de eerste én de grootste stap. Maar het geeft al meteen veel opluchting. Daarna wordt het alleen maar makkelijker. Het is niet erg om gespannen te zijn. Dat begrijpen we best. - Kijk weg als de naald in beeld komt.
Laat je schouders zakken en kijk niet naar je arm. Kijk de andere kant op. Dat helpt bij het ontspannen. Let op je ademhaling: adem in door je neus, en uit door je mond. Als je daarop let, is de prik zo voorbij en voel je die bijna niet. - Denk aan iets leuks als je de prik krijgt, of neem muziek mee.
Probeer jezelf af te leiden. Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op tijdens het prikken. - Je kunt altijd terug.
Je kunt op elk moment beslissen dat je de prik toch niet wilt.
Heb je een bepaalde ziekte of gebruik je medicijnen waardoor je meer risico hebt om een infectieziekte te krijgen? Dan kan je ervoor kiezen om extra vaccinaties te nemen om jezelf beter te beschermen. Lees hier meer over op de pagina Vaccinaties op maat.
Het kan zijn dat je in jouw beroep een verhoogd risico hebt op infectieziekten. Bijvoorbeeld als je in je werk te maken hebt met bloed, ontlasting of afval. Dam is je werkgever verplicht je extra vaccinaties aan te bieden. Lees hier meer over op de pagina Beroepsgebonden vaccinaties op maat.