Teken & de ziekte van Lyme
Een teek lijkt op een plat spinnetje. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en tekenencefalitis.
Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Teken zitten in duinen, weilanden, parken en tuinen. Meestal in de buurt van bomen, struiken of in hoog gras. Zo maak je de kans dat je een tekenbeet krijgt zo klein mogelijk:
- Blijf op de paden. Loop niet door dichte struiken of hoog gras.
- Draag een broek met lange pijpen en een t-shirt met lange mouwen. Stop je broek in je sokken. Lichte kleuren zorgen ervoor dat je teken op je kleding snel ziet.
- Omdat kinderen kleiner zijn dan volwassenen, hebben ze vaker tekenbeten achter de oren en in de nek. Laat kinderen daarom een petje of hoed dragen in de natuur.
- Als je blote benen en armen hebt, smeer ze dan in met een insectenwerend middel zoals DEET.
- Ben je in de natuur geweest? Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk.
Wat is de ziekte van Lyme?
Sommige teken zijn besmet met Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als je een teek binnen 24 uur weghaalt, is er bijna geen kans op de ziekte van Lyme. In Nederland draagt ongeveer één op de vijf teken deze bacterie bij zich.
De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder je medicijnen krijgt, hoe groter de kans dat je weer helemaal beter wordt.
Wat is tekenencefalitis?
Tekenencefalitis is een ziekte die begint als griep, maar even later een hersenvliesontsteking of hersenontsteking kan geven. Deze ziekte krijg je door een beet van een teek die het TBE-virus bij zich heeft. De teek kan het virus tijdens een beet direct overdragen, dus ook binnen 24 uur.