Toezicht Wmo
De toezichthouders van het Toezicht Wmo van de GGD Rotterdam-Rijnmond houden toezicht op de kwaliteit van voorzieningen en ondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De toezichthouders voeren het toezicht uit bij zorgenaanbieders waarmee de gemeenten een contract hebben, bij aanbieders die cliënten zelf contracteren via een persoonsgebonden budget (pgb) en bij de gemeenten zelf.
Contact
Ben je een zorgaanbieder en wil je een calamiteit, geweldsincident of (poging tot) suïcide melden? Vul dan het onderstaande meldingsformulier in en verstuur dit naar regionaaltoezichtwmo@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Twijfel je of je een situatie moet melden? Mail of bel dan om een terugbelverzoek voor de toezichthouders achter te laten.
Meldingsformulier en richtlijn calamiteiten Wmo (vul de pdf in)
Wat te doen bij een calamiteit, geweldsincident of (poging tot) suïcide
Als bij het bieden van zorg of ondersteuning een calamiteit of een geweldsincident plaatsvindt, moet je dit als aanbieder op grond van de wet direct melden bij de toezichthouders Wmo. Daarnaast verwachten de toezichthouders dat je melding doet van suïcides en pogingen tot suïcide waarbij iemand zich heeft verwond.
Stap 3 van 4
De toezichthouders bekijken vervolgens het zelfonderzoek en of de kwaliteit van de zorg nog voldoende is, of je de aanleiding van het incident goed hebt onderzocht en of je verbetermaatregelen hebt ingezet die hierop aansluiten. De uitkomst kan zijn dat conclusies worden onderschreven, dat er nog aanvullende vragen zijn of dat de toezichthouder bepaalde maatregelen verwacht om te verbeteren.
Stap 4 van 4
In uitzonderlijke gevallen kunnen de toezichthouders besluiten om het onderzoek over te nemen. Bijvoorbeeld als het zelfonderzoek niet voldoende is. Houd er rekening mee dat je als aanbieder alleen een melding bij Toezicht Wmo hoeft te doen wanneer de calamiteit, het geweldsincident of de (poging tot) suïcide betrekking heeft op een Wmo-cliënt of cliënten.
Wat wordt verstaan onder een calamiteit
- Een onverwachte gebeurtenis
- Deze gebeurtenis heeft ernstige schadelijke gevolgen voor een of meer betrokkenen
- Het houdt verband met de kwaliteit van de geboden voorziening.
Wat wordt verstaan onder een geweldsincident
- Er is sprake van lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld (ontucht) of een combinatie daarvan
- Het slachtoffer ontvangt zorg op grond van een Wmo-indicatie
- De dader is een beroepskracht of een andere cliënt met wie het slachtoffer in de accommodatie van de aanbieder verblijft.
Verschillende vormen van toezicht
Het toezicht richt zich vooral op de vraag of de zorg voldoet aan de kwaliteitseisen. De toezichthouders doen op vier manieren onderzoek: structureel, proactief, preventief en reactief.
- Voor structureel onderzoek gaan de toezichthouders bij aanbieders langs en vertellen zij aan welke regels de aanbieders moeten voldoen. Daar organiseren zij ook online bijeenkomsten voor, waarbij zij het gesprek aangaan, toelichting geven en vragen beantwoorden.
- Preventief onderzoek doen de toezichthoudersop basis van signalen dat er mogelijk iets niet goed gaat bij een aanbieder. Denk daarbij aan een melding van gebrekkige hygiënemaatregelen in een beschermde woonvorm of signalen over de wijze van begeleiding van cliënten.
- Reactief onderzoek gebeurt op basis van de wet. Daarin staat dat zorgaanbieders calamiteiten, geweldsincidenten en (poging tot) suïcide aan het Toezicht Wmo moeten melden.
- Proactief onderzoek doen de toezichthouders in de vorm van themaonderzoeken in verschillende gemeentes. Een voorbeeld daarvan is de veiligheid bij nachtopvang.
De bevindingen van de toezichthouders Wmo worden vastgelegd in rapportages. Hierin staan eventueel ook aanbevelingen aan de zorgaanbieder of gemeente(n). Over het algemeen doen de toezichthouders eenmaal een heronderzoek. Het is daarna aan gemeenten en aanbieders om eventueel nader afspraken te maken over (resterende) verbeterpunten naar aanleiding van het toezicht.
Toezichthouders regio Rotterdam-Rijnmond
In de regio Rotterdam-Rijnmond laten de volgende gemeenten het toezicht uitvoeren door de GGD Rotterdam-Rijnmond:
- Albrandswaard
- Barendrecht
- Capelle aan den IJssel
- Goeree-Overflakkee
- Krimpen aan den IJssel
- Maassluis
- Nissewaard
- Ridderkerk
- Rotterdam
- Schiedam
- Vlaardingen
- Voorne aan Zee
Daarnaast voert de GGD Rotterdam-Rijnmond het toezicht uit op de maatschappelijke opvang en beschermd wonen voor de gemeenten Hoeksche Waard en Lansingerland.
Openbaarmaking van rapporten
De toezichthouders maken rapporten openbaar op de website van de GGD. Het gaat vooral om rapporten die zijn opgemaakt vanwege het proactief toezicht en preventief toezicht.
De toezichthouders stellen de aanbieder altijd in de gelegenheid om te reageren op eventuele onjuistheden in het rapport (hoor en wederhoor) en een zienswijze te geven op de voorgenomen openbaarmaking. Deze procedure (inclusief termijnen) staat beschreven in het toezichtskader van het Toezicht Wmo.
Jaarrapportage en werkplan
De toezichthouders Wmo leggen jaarlijks via een werkplan hun verwachte activiteiten voor aan het Algemeen Bestuur van de GGD. Daarnaast leggen zij jaarlijks verantwoording af over hun activiteiten.