Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Toezicht Wmo

De toezichthouders van het Toezicht Wmo van de GGD Rotterdam-Rijnmond houden toezicht op de kwaliteit van voorzieningen en ondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De toezichthouders voeren het toezicht uit bij zorgaanbieders waarmee de gemeenten een contract hebben, bij aanbieders die cliënten zelf contracteren via een persoonsgebonden budget (pgb) en bij de gemeenten zelf.

Contact

Meldingsformulier en richtlijn calamiteiten Wmo (vul de pdf in)

Wat te doen bij een calamiteit, geweldsincident of (poging tot) suïcide

Stappen

Stap 1 van 4

Maak binnen 3 werkdagen een melding.

Stap 2 van 4

Een van de toezichthouders neemt contact op met je op en legt de te volgen procedure uit. Deze bestaat over het algemeen uit een zelfonderzoek van de aanbieder. Het doel is dat je zelf van de situatie leert en maatregelen neemt die bij jouw organisatie passen.

Stap 3 van 4

De toezichthouders bekijken vervolgens het zelfonderzoek en of de kwaliteit van de zorg nog voldoende is, of je de aanleiding van het incident goed hebt onderzocht en of je verbetermaatregelen hebt ingezet die hierop aansluiten. De uitkomst kan zijn dat conclusies worden onderschreven, dat er nog aanvullende vragen zijn of dat de toezichthouder bepaalde maatregelen verwacht om te verbeteren.

Stap 4 van 4

In uitzonderlijke gevallen kunnen de toezichthouders besluiten om het onderzoek over te nemen. Bijvoorbeeld als het zelfonderzoek niet voldoende is. Houd er rekening mee dat je als aanbieder alleen een melding bij Toezicht Wmo hoeft te doen wanneer de calamiteit, het geweldsincident of de (poging tot) suïcide betrekking heeft op een Wmo-cliënt of cliënten.

Verschillende vormen van toezicht

Toezichthouders regio Rotterdam-Rijnmond

Openbaarmaking van rapporten

Jaarrapportage en werkplan

Onderzochte thema’s en rapporten (proactief toezicht)