Technische hygiënezorg
De afdeling Technische Hygiëne Zorg (THZ) geeft advies over hygiëne aan instellingen, bedrijven en ondernemers. Ook doet de afdeling inspecties. Een goede hygiëne is belangrijk om de verspreiding van infectieziekten te beperken of te voorkomen.
Soms is er een hoger risico dat infecties ontstaan of zich verspreiden. Bijvoorbeeld bij:
- Voedsel dat niet hygiënisch klaar gemaakt wordt.
- Verpleegkundige handelingen zoals het geven van een prik, of een wond verzorgen.
- Handelingen die de huid doorboren, zoals tatoeëren.
Controle op hygiëne
De afdeling Technische Hygiënezorg controleert de hygiëne op plekken als:
De GGD controleert seksbedrijven op hygiëne en veiligheid. Ze kijken naar de inrichting van de werkruimten, badkamer en toilet, en de manier van schoonmaken. Ze doen dat volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En de hygiënerichtlijn van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV).
Zij doen deze controle als een ondernemer een vergunning aanvraagt. Na hun bezoek adviseren zij de gemeente over het wel of niet geven van de vergunning. De GGD controleert bestaande seksbedrijven ieder jaar. Van dit bezoek maken de technisch-hygiënisten een verslag. Dit sturen ze aan de ondernemer. Ook bespreken de technisch-hygiënisten ieder jaar de conclusies en problemen van de bezoeken met de gemeente.
Blijkt bij herhaling dat de ondernemer niet aan alle eisen voldoet en er geen verbetering is? Dan kan de gemeente maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een boete of sluiting van de seksinrichting.
In Rotterdam controleren de technisch-hygiënisten de seksinrichtingen samen met een bouwinspecteur van Stadsontwikkeling van de gemeente.
De GGD controleert tatoeage- en/of piercingstudio’s en schoonheidssalons die permanente make-up aanbieden op hygiëne en veiligheid. Dit doen we volgens landelijk en Europese vastgestelde hygiëneregels. De GGD beoordeelt via onderzoek op locatie of een shop of salon een vergunning kan krijgen.
We controleren opvanglocaties voor dak- en thuislozen, zoals dag- en nachtopvang en opvang voor vluchtelingen of asielzoekers. Maar ook opvanglocaties voor drugsverslaafden, (ex-)psychiatrische patiënten, alcoholisten, gokverslaafden of mishandelde vrouwen en slachtoffers uit de mensenhandel.
Bewoners van deze opvanglocaties lopen een groter risico om ziek te worden doordat ze dicht op elkaar leven, veel dezelfde ruimtes en materialen gebruiken en vaak minder weerstand hebben.
De GGD controleert deze opvangplekken iedere 2 jaar. We kijken of deze plekken schoon en veilig zijn. Dit doen we volgens landelijke hygiëneregels.
De GGD adviseert de gemeente over het geven van een vergunning voor (grote) evenementen op het gebied van hygiëne. Dit doen wij volgens een landelijke hygiënerichtlijn. Denk aan evenementen zoals het Zomercarnaval in Rotterdam.
Ik wil ergens een tatoeage of piercing laten zetten
Op de site veiligtatoeerenenpiercen.nl. Link opent een externe pagina kun je zien welke bedrijven een vergunning hebben. En dus werken volgens de wettelijke hygiëneregels. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook let op het volgende:
- De ruimte waar je de tatoeage krijgt, is schoon. Er zijn geen bloed- of inktvlekken van een vorige klant te zien.
- De tatoeëerder wast de handen, voordat deze alle materialen klaarzet.
- Voordat je de tatoeage krijgt, wordt je huid goed schoongemaakt (pas ná het scheren).
- De naald en andere onderdelen komen uit een steriele (schone) verpakking. Ze worden niet met de blote handen aangeraakt.
- Direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de tatoeëerder, piercer of schoonheidsspecialiste schone handschoenen aan. En zet de losse steriele onderdelen in elkaar. Direct daarna begint het tatoeëren of piercen.
- Na het tatoeëren of piercen wordt de naald in een naaldencontainer weggegooid.
Neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Link opent een externe pagina (NVWA). Dat kan via e-mail info@nvwa.nl. Link opent een externe pagina of de meldkamer van de NVWA (telefoon: 0900 - 03 88). Of met de GGD.
Verder geven we adviezen over hygiëne aan bijvoorbeeld zorginstellingen en kinderdagverblijven, aan bedrijven en aan inwoners.
Contact
Stuur ons een e-mail naar thz@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel 010 - 433 98 84.