Seksueel geweld
Heb je een vervelende seksuele ervaring gehad? Dan kun je bij ons Centrum Seksueel Geweld (CSG) terecht voor professionele hulp. Het maakt niet uit waar of hoe lang geleden dat is gebeurd. Ook als de ervaring online was. Je kunt ons dag en nacht bellen of met ons chatten.
Hulp nodig na een vervelende seksuele ervaring? Bel dan gratis (en anoniem)
0800-0188Het Centrum Seksueel Geweld
Iedereen die te maken heeft gehad met een vervelende seksuele ervaring, online of offline, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Wij bieden professionele hulp. Het maakt niet uit of iets kort of lang(er) geleden is gebeurd. We zijn er voor je.
En jij beslist zelf wat er wel en niet gebeurt. Of je wel of geen aangifte doet. En of je bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek laat doen.
Seksueel geweld kan iedereen overkomen. Jaarlijks zijn er in Nederland 100.000 slachtoffers van seksueel geweld.
Wat kun je doen?
Heb je te maken gehad met seksueel geweld of een vervelende seksuele ervaring? Dan denk je misschien niet als eerste aan het zoeken van professionele hulp. Toch adviseren we je om dit wel te doen. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt.
Is het minder dan 7 dagen geleden dat je een vervelende seksuele ervaring mee maakte? Bel dan het liefst zo snel mogelijk naar het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188.
Is het langer dan 7 dagen geleden? Ook dan kun je bij ons terecht. Dan kun je bellen of met ons chatten.
Chat met het Centrum Seksueel Geweld
Je kunt ook met het Centrum Seksueel Geweld chatten. In de chat kun je vragen stellen en je verhaal delen. Ook als je twijfelt of dat wat jij hebt meegemaakt misbruik is. Onze hulpverleners geven jou informatie en helpen je als je dat wilt.
Wat is seksueel geweld?
Seksueel geweld is een term die we gebruiken voor alle seksuele handelingen die iemand moet uitvoeren in een situatie die ongelijkwaardig is. Bijvoorbeeld als de ander meer macht heeft, ouder is, sterker is of dat je van die persoon afhankelijk bent. Seksueel geweld kan gaan om aanranding. Link opent een externe pagina, verkrachting. Link opent een externe pagina, seksueel misbruik. Link opent een externe pagina of online seksueel geweld. Link opent een externe pagina. Het kan ook gaan om seksuele intimidatie of gedwongen prostitutie.
Wel of geen geweld?
De naam seksueel geweld kan verwarrend zijn. Seksueel geweld kan namelijk samengaan met bedreiging, fysiek of verbaal geweld, maar dit hoeft niet. Seksueel misbruik kan ook op een bijna liefdevolle manier gebeuren. Of dat een slachtoffer meewerkt uit zelfbescherming, zodat de pleger geen geweld hoeft te gebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop seksueel geweld gebeurt, mét en zonder fysiek en verbaal geweld.
We noemen het seksueel geweld als de seksuele ervaring tegen jouw wil was en/of, als er een machtsverhouding is tussen jou en de pleger. Seks tussen een volwassene en een kind is altijd seksueel misbruik.
Wie kunnen slachtoffer worden van seksueel geweld?
Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal.
Iedereen die seksueel geweld heeft meegemaakt, kan voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Seksueel geweld is strafbaar. Als jij dat wilt kun je aangifte doen bij de politie. Belangrijk is dat je weet dat het nooit jouw schuld is dat jou seksueel geweld wordt aangedaan.
Wat doet het CSG voor je?
Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt.
In het Centrum Seksueel Geweld kan een arts je onderzoeken, behandelen en medische hulp geven. Je kunt door seksueel geweld namelijk een soa (seksueel overdraagbare aandoening) of andere infectieziekte krijgen. Ook kun je verwondingen of pijn hebben. Of zwanger raken.
Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op. Dan kunnen we je ook zo snel mogelijk helpen.
Je krijgt een casemanager. Deze persoon begeleidt je in het zorgproces. Bij de casemanager kun je terecht met al je vragen. Ook vertelt die persoon je wat er allemaal bij komt kijken, wat je kunt verwachten en verwijst diegene je bijvoorbeeld door naar andere hulpverleners als dit nodig is.
Je krijgt van ons een schema met al je afspraken en de naam en contactgegevens van je casemanager.
Door seksueel geweld kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld problemen met concentreren, slapen en boosheid. Je kunt ook de gebeurtenis in je gedachten opnieuw beleven. Je kunt gevoelens van schuld en schaamte hebben, depressief worden of seksuele problemen krijgen. Als deze klachten na een maand niet minder worden, kan het zijn dat je een probleem hebt met het verwerken van de gebeurtenis. Het Centrum Seksueel Geweld kan je bij de verwerking van de nare ervaring helpen.
Je beslist zelf of je een melding of aangifte wil doen bij de politie. De politie maakt deel uit van het Centrum Seksueel Geweld, maar wordt alleen ingeschakeld als je dat wilt.
In sommige gevallen kan de zedenrechercheur sporen van het seksueel geweld veilig laten stellen door de forensisch arts en forensisch verpleegkundige.
Slachtofferhulp Nederland helpt je bij het aanvragen van een financiële tegemoetkoming. Dit doen zij bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven en is voor de fysieke en psychische schade die je hebt opgelopen. Dit kan helpen om erkenning te krijgen voor wat jou is aangedaan, en om je vertrouwen te herstellen.
Slachtofferhulp Nederland kan je ook ondersteunen als je een rechtszaak wil beginnen.
Als je het goed vindt, laten we het je huisarts en eventueel andere hulpverleners weten. Het is namelijk belangrijk is dat zij je situatie kennen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Centrum Seksueel Geweld op