Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Samenwerking met GGD bij infectieziekten op kinderdagverblijven

Als kinderdagverblijf heb je misschien al eens een melding gedaan bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Voor kindjes met diarree, waterpokken of een andere infectieziekte. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met die meldingen, en wat meld je? Lees hier hoe het team Infectieziekten van GGD Rotterdam-Rijnmond jou kan ondersteunen.

Een voorbeeldcasus uit de praktijk

In een korte tijd zijn er 5 kinderen met huiduitslag op de groep. De klach­ten zijn wisselend. Sommige kinderen hebben blaasjes, andere kinderen weer plekjes die lijken op krentenbaard. Het ene kind is er ziek van, het andere kind weer niet. Van 2 kinderen weten ze dat de huisarts geen duidelijke oorzaak heeft gevonden. Eén van de medewerkers is zwanger en intussen is er ook wat onrust onder de ouders. 

Dit is een melding van een uitbraak. Maar als kinderdagverblijf kan je ook behoefte hebben aan advies. Dan kun je contact opnemen met ons team Infectieziekten.

Wat kan de GGD voor je doen?

  • Samen met het kinderdagverblijf in kaart brengen wie, wanneer, welke klachten heeft (gehad);
  • Hygiëne-advies op maat;
  • Contact opnemen met de betrokken huisartsen, na toestemming van de ouders, om goed na te vragen waar de huisarts aan denkt;
  • Advies geven aan zwangere medewerkers of moeders;
  • Onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) bij de zieke kinderen, op kosten van de GGD;
  • Communicatie oppakken naar ouders (als dat gewenst is).

In bovenstaande situatie bleef de oorzaak van de klachten onbekend. Gelukkig stagneerde het aantal kinderen met klachten al snel. Het was voldoende om de situatie goed in kaart te brengen en hygiëne-adviezen te geven.

Video: hoe kan de GGD ondersteunen?

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Handige tools

Melden uitbraak

Wil je een uitbraak melden of contact met het team infectieziekten? Kijk dan op onze pagina Melden van een infectieziekte.