Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Psychosociale hulp bij ingrijpende gebeurtenissen

Dodelijke schietpartijen op straat met getuigen, zedenzaken, familiedrama’s, een brand waarbij mensen omkomen. Dit zijn ingrijpende gebeurtenissen die vaak maatschappelijke onrust veroorzaken. Mensen zijn bang, boos en vragen om informatie. De GGD biedt psychosociale hulp bij ingrijpende gebeurtenissen (PSHi).

Hulp bij maatschappelijke onrust

Je kunt 24 uur per dag en 7 dagen in de week contact opnemen voor PSHi-ondersteuning.

Wat is PSHi?

PSHi staat voor Psychosociale Hulpverlening bij ingrijpende gebeurtenissen. Het draait hierbij om gebeurtenissen waarvan de invloed verder gaat dan de directe slachtoffers. De omgeving is in brede zin geraakt. De normale inzet van politie en hulpverleners is niet meer voldoende. Er is behoefte aan regie en coördinatie zonder dat er opschaling nodig is binnen de rampenstructuur. Inzet van PSHi vindt regelmatig plaats.

Wat als PSHi inderdaad nodig is?

Dan gaat een speciaal PSHi-team onmiddellijk voor de gemeente aan de slag. Ter ondersteuning pakt dit team de coördinatie van alle betrokken organisaties op zich, zodat niemand langs elkaar heen werkt. Een juiste, snelle en eenduidige informatievoorziening en een afgestemd hulpverleningsaanbod aan bewoners zijn het uitgangspunt.

Samenwerken

In zulke situaties is het belangrijk dat hulpverlening, politie en gemeente goed samenwerken. Zowel bij de opvang van slachtoffers als bij het voorkomen van (meer) maatschappelijke onrust. Het PSHi team coördineert de samenwerking. De burgemeester of een ambtenaar openbare veiligheid roept dit team bijeen.

Het PSHi-team bestaat uit:

  • GGD (coördinatie/regie en secretariële ondersteuning)
  • Maatschappelijk Werk
  • Politie (indien nodig)
  • Slachtofferhulp
  • Gemeente (in overleg)
  • Communicatieadviseur
  • Andere partijen als dat nodig is