Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

PrEP: informatie voor professionals

PrEP is het slikken van een pil met hiv-remmers om te voorkomen dat een persoon hiv oploopt. Lees hier alles wat je moet weten als zorgverlener en om contact op te nemen voor intercollegiaal overleg.

Wil je als zorgprofessional overleggen met ons Centrum Seksuele Gezondheid? Dan kun je ons bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. Cliënten worden via dit nummer niet geholpen.

06 13854469

Wat is PrEP?

PrEP (pre-expositie profylaxe) is het slikken van medicijnen ter preventie van een hiv-infectie. Momenteel is in Nederland hiervoor de combinatiepil emtricitabine/tenofovirdisoproxil 200/245mg geregistreerd, waarbij preparaten van diverse fabrikanten beschikbaar zijn. Als de medicatie op de juiste manier wordt gebruikt, is er bijna 100% bescherming. 

PrEP beschermt niet tegen andere soa's. PrEP en condooms samen is het meest veilig.

Vragen over PrEP

Voor wie is PrEP?

PrEP is bedoeld voor personen die geen hiv hebben, bij wie het niet (altijd) lukt om condooms te gebruiken, maar die wel een groot (seksueel) risico op hiv lopen. In Nederland geldt dit risico vooral voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). Soms is PrEP ook nuttig voor andere personen.

Het voorschrijven van PrEP

Ga je PrEP voorschrijven? Raadpleeg dan het protocol. Link opent een externe pagina en doorloop in ieder geval het stappenplan.

Wat te doen bij een acute hiv-infectie?

Vermoed je dat je patiënt acute hiv klachten heeft? Overweeg te testen op hiv. Je kunt laagdrempelig overleggen met de GGD.

Veelgestelde vragen