Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Melden van een infectieziekte

Is er een bepaalde infectieziekte vastgesteld of is er een vermoeden? Dan ben je volgens de Wet publieke gezondheid als arts, laboratorium- en instellingshoofd verplicht dit te melden bij de GGD.

Je kunt als professional een infectieziekte of (vermoedelijke) uitbraak 24/7 melden door te bellen of het online formulier in te vullen.

010 - 433 98 84Maak een melding. Link opent een externe pagina

Bel je buiten kantoortijden? Dan verbinden we je door met de meldkamer van de ambulancedienst. Die brengt je in contact met de dienstdoende verpleegkundige of arts van de GGD.

Andere manieren om een melding te maken

Je ook een melding maken:

Wanneer moet ik een infectieziekte melden?

De meldingsplicht geldt voor alle infectieziekten waarbij het nodig is om de bron op te sporen of waarbij contacten risico kunnen lopen. Maatregelen zijn nodig om contacten te beschermen of verspreiding van de ziekte tegen te gaan. 

Meldingsplicht voor artsen en laboratoria

Artsen en laboratoria melden zo snel mogelijk, om zo snel mogelijk maatregelen te kunnen treffen. Ook als het laboratorium de melding deed, heeft de behandelend arts nog steeds een meldingsplicht. De ‘dubbele’ melding van zowel behandelaar als laboratorium voorkomt het te laat opmerken van belangrijke signalen.

Meldingsplicht voor instellingen

De Wet publieke gezondheid (Artikel 26) beschrijft ook een meldingsplicht voor alle instellingen waar voor infectieziekten kwetsbare groepen verblijven of samenkomen. Denk hierbij aan zorginstellingen of kinderdagverblijven. Meer informatie over deze meldingsplicht vind je op deze pagina onder het kopje Meldingsplicht voor instellingen.

Meldingsplicht voor instellingen

Werk je als instelling met één van ondergenoemde kwetsbare groepen? Dan heb je een meldplicht (artikel 26).  Het gaat dan om:

  • Zieke personen
  • Jonge kinderen
  • (Hoog)bejaarden
  • Mensen met een verstandelijke beperking

Denk aan verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderdagverblijven. Maar ook aan opvangcentra voor asielzoekers, en opvang voor dak- en thuislozen. Thuiszorgmedewerkers kunnen ook een melding doen bij 2 of meer besmette cliënten. Dit door onderling contact met elkaar of met dezelfde zieke medewerker(s).

Wanneer een melding?

Zijn er 2 gevallen van een infectieziekte, die mogelijk met elkaar te maken hebben? Doe dan een melding bij de GGD. Is er sprake van schurft? Dan moet je al bij 1 geval een melding maken.

Welke informatie moet ik delen bij een melding?

Bij het maken van een melding moet je een aantal gegevens delen. Denk hierbij aan de naam, het adres en het burgerservicenummer van de index. Maar ook aan de infectieziekte of een beschrijving van het ziektebeeld en de eerste ziektedag.

Kijk voor alle verplichte meldingsgegevens op Wet publieke gezondheid. Link opent een externe pagina.

Informatie MUIZ

Voor zorginstellingen is het mogelijk om eenvoudig een uitbraak te melden via de webapplicatie Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ). Daarnaast is het voor melders mogelijk om via MUIZ meer inzicht te krijgen in andere uitbraken die spelen in de regio. Door kennis over uitbraken “bij de buren” kun je het risico verkleinen op introductie van besmettelijke ziekten in jouw instelling door overplaatsingen en/of gedeeld personeel.

Wat doet de GGD met de melding?

Het team infectieziektebestrijding van de GGD beoordeelt na de melding of er breder besmettingsgevaar dreigt. En of maatregelen nodig zijn om de volksgezondheid te beschermen. De GGD neemt zo nodig contact met je op om meer informatie te vragen. En bespreekt met jou de te nemen maatregelen en eventueel extra laboratoriumonderzoek.