Melden en advies bij huiselijk geweld voor professionals
Zie of vermoed je als professional of (vrijwilligers)organisatie huiselijk geweld of kindermishandeling? Meld dit dan bij Veilig Thuis. Als professional ben je dit wettelijk verplicht volgens de meldcode. Je kunt bij Veilig Thuis ook terecht voor advies. Huiselijk geweld kan fysieke of psychische mishandeling zijn, seksueel geweld, verwaarlozing of financiële uitbuiting.
Wat valt onder huiselijk geweld?
Huiselijk geweld kan kinderen, volwassen of ouderen overkomen. Mannen, vrouwen of non-binaire personen. En komt voor in alle lagen van onze samenleving. Onder huiselijk geweld verstaan we onder andere:
- Lichamelijk geweld.
- Seksueel geweld: ongewild aanraken of seks tegen je zin.
- Geestelijk geweld: uitschelden, vernederen, spullen kapot of geld afhandig maken.
- Verwaarlozing: niet zorgen voor eten, drinken of kleding.
- Mishandeling als de eer van de familie geschonden dreigt te worden
- Huwelijksdwang: moeten trouwen tegen je zin, niet mogen scheiden.
Meld huiselijk geweld bij Veilig thuis
Word je in jouw beroepspraktijk geconfronteerd met huiselijk geweld of kindermishandeling? Dan is het belangrijk en verplicht volgens de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, dit te melden bij Veilig Thuis.
Heb je als professional vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Volg dan de 5 stappen van de meldcode. Link opent een externe pagina.
Veilig Thuis is hét meld- en adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt hier als professional, organisatie of vrijwilliger terecht voor advies of het maken van een melding als je te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
De meldcode. Link opent een externe pagina huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Het beschrijft in vijf stappen wat professionals moeten doen bij vermoedens van geweld.
Voor professionals in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie is het verplicht de meldcode te gebruiken.
Kijk voor meer informatie de film hieronder en op Meldcode | Rijksoverheid.nl. Link opent een externe pagina of Meldcode | rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Werken met SISA
Vermoed je als professional kindermishandeling of huiselijk geweld, waarbij kinderen zijn betrokken tot 23 jaar (dader en/of slachtoffer)? Maak dan naast bij Veilig Thuis ook een melding in SISA. Kijk op SISA Rotterdam. Link opent een externe pagina of mail infosisa@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
SISA staat voor SIgnaleren en SAmenwerken. Het is een computersysteem, waarin professionals kunnen signaleren dat zij betrokken zijn bij een kind of jongere (0 tot 23 jaar). Een professional signaleert alleen dat diegene betrokken is, niet waarom. In SISA staat dus geen inhoud of dossier. SISA maakt direct zichtbaar of er meerdere professionals op hetzelfde moment bij hetzelfde kind, dezelfde jongere of binnen hetzelfde gezin betrokken zijn.
Als er meerdere signalen vanuit verschillende organisaties zijn, is er een match. Bij een match stuurt SISA een e-mail naar alle betrokken professionals, zodat zij met elkaar kunnen afstemmen om de best mogelijke begeleiding te bieden.
Vroegtijdige signalering en begeleiding kunnen erger voorkomen.
Bedrijfsleven en huiselijk geweld
Wanneer het thuis niet veilig is, heeft dit ook gevolgen voor het werk. Het uit zich bij werknemers bijvoorbeeld in stress, concentratieproblemen, te laat komen, eerder weggaan en ziekteverzuim. Jaarlijks kost het verzuim door huiselijk geweld werkgevers zo'n 136 miljoen euro.
Werk je in het bedrijfsleven en vermoed je huiselijk geweld bij één van jullie medewerkers? Kijk dan op Veilig op het werk | rotterdam.nl. Link opent een externe pagina wat je kunt doen als bedrijf. Je vindt er ook een handige toolkit om huiselijk geweld te herkennen en bespreekbaar te maken.
Vrijwilligersorganisaties en huiselijk geweld
Als vrijwilliger(organisatie) ben je niet wettelijk verplicht om te werken met de meldcode. Maar als vrijwilliger kun je wel signalen zien van huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarom heeft de gemeente Rotterdam een protocol ontwikkeld voor vrijwilligersorganisaties.
Lees wat je als vrijwilliger kunt doen op Meldcode | rotterdam.nl. Link opent een externe pagina bij het kopje 'Vrijwilligers en de meldcode'. Je vindt er ook meer informatie over een training voor vrijwilligersorganisaties.