Spring naar het artikel

GGD en het Huidfonds, samen tegen huidkanker

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

23 juli 2024

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is straling door de zon. In Nederland komen er jaarlijks 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. In een groot deel van Rotterdam-Rijnmond komt huidkanker zelfs vaker voor dan het gemiddelde in de rest van Nederland. Naar verwachting stijgt dit de komende jaren nog veel verder. Met de ondertekening van het Zonvenant draagt de GGD Rotterdam-Rijnmond actief bij om huidkanker te helpen voorkomen. Acht gemeenten uit de regio hebben zich hierbij aangesloten: Ridderkerk, Voorne aan Zee, Goeree-Overflakkee, Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel.

Hoe jij je kunt beschermen

Er zijn drie manieren om je huid te beschermen tegen schade van de zon: weren, kleren en smeren. Bekijk in de ochtend de zonkracht via een weerapp en neem vanaf zonkracht 3 of hoger zonbeschermingsmaatregelen.

  • Zoek de schaduw op
  • Draag bedekkende kleren
  • Smeer jezelf in met zonnebrandcrème, minimaal factor 30.

Het Zonvenant

Het Zonvenant is een ondertekende afspraak voor een periode van minimaal 3 jaar. Met als doel: inwoners bewuster, verstandiger en veiliger om laten gaan met de zon. Met het Zonvenant wil het Huidfonds zoveel mogelijk partijen laten samenwerken om zonveilig gedrag vanzelfsprekend te maken.

"Wij vinden als GGD de gezondheid van onze inwoners belangrijk. Daarom gaan we de komende tijd actief aan de slag met zonbescherming en tekenen we vandaag het Zonvenant. Bescherming tegen de zon is namelijk de beste manier om huidkanker te voorkomen. Laten we er met elkaar een routine van maken: gewoon weren, kleren en smeren, gewoon gezond!” - Yvonne van Duijnhoven, directeur GGD Rotterdam-Rijnmond.