Spring naar het artikel

Vragen over prik tegen kinkhoest en mazelen? Bel met de Twijfeltelefoon

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

28 mei 2024 | laatste update: 29 mei 2024

Dit is een publicatie van het Erasmus MC, door Esther Godijn

Ouders met vragen over prikken tegen mazelen en kinkhoest kunnen nu terecht bij de Twijfeltelefoon van het Erasmus MC. Het aantal kinderen dat een prik krijgt, blijft dalen, en daarom krijgen meer kinderen mazelen of kinkhoest. Het Erasmus MC hoopt ouders die twijfelen de juiste medische informatie te kunnen geven. De Twijfeltelefoon is te bereiken op 088-7555777.

 

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest staat ook wel bekend als de '100-dagen-hoest', omdat de hoest maandenlang kan aanhouden. Vooral baby’s kunnen ernstig ziek worden door kinkhoest. Ze kunnen daardoor in het ziekenhuis terechtkomen. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Als je kinkhoest hebt en niest of hoest, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

 

Focus op de juiste informatie

Er gaan veel onzinverhalen rond over prikken, waardoor ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven. Bij de Twijfeltelefoon kunnen ouders hun vragen stellen en twijfels uiten. Zij krijgen feitelijke, juiste informatie, waardoor ze zelf een beslissing kunnen nemen over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Je kunt de Twijfeltelefoon bellen met vragen over de ziektes mazelen en kinkhoest, over de prikken, waarom prikken belangrijk is en over de bijwerkingen van prikken. De Twijfeltelefoon kan geen antwoord geven op vragen over prikbewijzen en kan ook geen afspraken maken voor prikken. Dit laatste kan wel de Jeugdgezondheidszorg in de regio.

Het telefoonnummer van de Twijfeltelefoon is 088-7555777. De Twijfeltelefoon is een samenwerking van het Erasmus MC en de huisartsen in de regio. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur. Bij de Twijfeltelefoon worden vragen beantwoord door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turkssprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.