Spring naar het artikel

Opnieuw dalende vaccinatiegraad in de regio

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

20 juni 2024 | laatste update: 21 juni 2024

Het kwam al vaker in het nieuws. Ouders laten hun kinderen steeds minder vaccineren. Met als gevolg de terugkeer van ziekten als mazelen en kinkhoest waar vooral kinderen ernstig ziek van worden. Vandaag publiceerde het RIVM het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma (RVP) Nederland- verslagjaar 2024. Hierin staat dat de vaccinatiegraden in de regio Rotterdam-Rijnmond opnieuw lijken te zijn gedaald, met name onder tieners. De GGD Rotterdam-Rijnmond,Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond en het CJG in Capelle aan den IJssel zijn samen met de gemeenten verantwoordelijk voor een goede vaccinatiegraad in deze regio en willen het tij keren.

Begrijpelijk voor iedereen

‘Gelukkig laten nog altijd veel ouders hun kinderen wel vaccineren,’ zegt Yvonne van Duijnhoven, directeur GGD Rotterdam-Rijnmond. ‘Maar ook door eigen onderzoek weten we dat sommige ouders minder vertrouwen hebben in de overheid en soms blijkt dat de kennis over de ziekten en vaccins ontbreekt. Vaak hebben de ouders wél behoefte om die informatie te ontvangen. ‘Daar zorgen we dan ook voor en op een manier dat het begrijpelijk is voor iedereen. Als GGD zien we in wijken waar veel mensen in kwetsbare situaties zitten, dat het vaccineren van hun kinderen niet altijd prioriteit heeft. Daarom is het van belang om extra in te zetten op deze wijken. Sleutelfiguren in die wijken kunnen ons helpen bij het brengen van de juiste informatie.’

Gesprek over vaccineren aangaan

De GGD Rotterdam-Rijnmond en CJG Rijnmond maken zich zorgen over de lage vaccinatiegraad. En het daarmee toenemende risico op uitbraken van infectieziekten zoals mazelen, rodehond, bof en kinkhoest. Met alle gevolgen van dien. Met name (jonge) kinderen kunnen hier ernstig ziek van worden, complicaties van krijgen en zelfs aan overlijden.

‘Naast het geven van voorlichting over gezonde keuzes aan inwoners in de wijken hoort ook het gesprek over vaccineren,’ zegt Cynthia Piqué, bestuurder CJG Rijnmond. ‘We gaan daarom onverminderd door met uitleg geven aan ouders over vaccinaties. Nu de vaccinatiegraden verder lijken te dalen, moeten we de kansen uit het sociaalwetenschappelijk onderzoek van het RIVM naar vaccineren (SocioVax: sociaalwetenschappelijk onderzoek naar vaccineren | RIVM) optimaal benutten. Door de voorlichting uit te breiden en verder toegankelijk te maken en de mogelijkheid tot vaccineren te blijven vergroten. Laten we in gezamenlijkheid gericht werken aan meer bewustwording rondom de noodzaak van vaccineren voor het beschermen van kinderen tegen infectieziekten.’

Extra geld is nodig

Meer aandacht, vraagt meer inzet en extra middelen. De directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond en de bestuurder van CJG Rijnmond ondersteunen het initiatief dat de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht) gezamenlijk optrekken richting het Rijk om extra middelen te vragen ten behoeve van een wijkgerichte en fijnmazige vaccinatieaanpak. 

RIVM-rapport-vaccinatiegraad.pdf